Beleid / beheer
Het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) is eind 2018 vastgesteld. Sinds 2020 gaan we uit van een gedifferentieerd onderhoudsniveau op basis van risico’s en afwegingen.
Het onderhoud van sloten, bermen, ruw gras, (stads)wateren en landschapselementen is geharmoniseerd. Het slootonderhoud buiten de bebouwde kom wordt uitgevoerd conform het raadsbesluit van 27 januari 2022.
Als gevolg van de discussie in de gemeenteraad over de gewenste beheerkwaliteit wordt het IBOR opnieuw tegen het licht gehouden. Op basis van de beeldvormende avond van 9 februari 2023 zijn er voorstellen gedaan voor verbetering van de beheerkwaliteit in de openbare ruimte. Deze worden uitgevoerd op basis van de politieke besluitvorming.
Het Bosbeheerplan is geactualiseerd waarbij het beheer van leembossen, klimaatadaptatie en duurzaamheid onderdeel zijn geworden van het beheer.
De uitvoering van renovatieprojecten is een continu proces. In 2025 wordt het bomenareaal uitgebreid en wordt er openbaar groen omgevormd ter verhoging van de biodiversiteit. Deze werkzaamheden worden geprogrammeerd in het Jaarprogramma Openbare Ruimte (JOR 2025).
Kwaliteit
Het openbaar groen wordt momenteel onderhouden op de hierboven genoemde kwaliteitsniveaus en besluiten. Het biodiversiteitsbeleid van Meierijstad en klimaatadaptatie vragen ook om maatregelen ter verbetering van de kwaliteit in de openbare ruimte.
We hebben een groot beheerareaal, informatie gestuurd werken is daarom een noodzaak. De beschikbare capaciteit hiervoor is een aandachtspunt.
Risico’s
We gaan uit van een gedifferentieerd onderhoudsniveau op basis van risico’s en afwegingen. In het kader van het IBOR hebben belangenorganisaties en de gemeenteraad aangegeven dat de huidige ambities en het huidige onderhoudsniveau te laag zijn. Hogere ambities zullen hogere kosten tot gevolg hebben.
We zijn bezig met een kwaliteitsverbetering van onze beheerdata. Actuele beheergegevens zijn belangrijk voor het informatie gestuurd werken. Verouderde gegevens veroorzaken fouten en ergernissen.
We krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatsverandering. Dit kwam al tot uiting in de omvang van droogteschade in de periode 2018-2021 maar ook de recentere overmatige neerslag. Water en bodem zijn leidend bij de inrichtingskeuzen waarbij een goede inschatting van de gevolgen van de klimaatsverandering steeds belangrijker wordt. De kennis op dit gebied is echter nog in ontwikkeling.
Financiën
Regulier groenonderhoud wordt op basis van meerjarige onderhoudscontracten uitbesteed en betaald uit exploitatiebudgetten.
De renovaties zijn opgenomen in het investeringsprogramma.
Op dit moment is er voor openbaar groen geen reserve of voorziening aanwezig.